Ergogena sredstva

  

    steroid2Od nekoliko milijuna sportaša koji uzimaju steroide, procjenjuje se da njih 90% to čine na pogrešan način. Razlog tome je činjenica da velik broj ovih individualaca znaju vrlo malo o steroidima, te uzimaju steroide bez nadzora liječnika. Ovakvim načinom uzimanja sportaši obično postižu nepotpune rezultate, ako ih uopće i postižu, a uz to dobivaju i nepotrebne nuspojave. U namjeri da njihovi mišići uzimanjem steroida postanu veći i definiraniji, oni čine brojne pogreške. Iako je takvih pogrešaka vrlo mnogo neke on njih se ističu kao najučestalije. Na slijedećim ću stranicama nabrojati i opisati 8 najčešćih grešaka koje ne samo da pogoršavaju potencijalne rezultate već i čine opasnu prijetnju za život uzimatelja. Svaki sportaš koji uzima ili planira uzimati anaboličke steroide svakako bi trebao procijeniti svoj program po tom pitanju kako bi doznao da li je i on među desecima tisuća sportaša koji čine ove pogreške.

 UZIMANJE PREVELIKIH DOZA: Više ne znači uvijek i bolje kada je riječ o steroidima. Konzumiranje pretjerano velikih doza postalo je veliki problem među uzimateljima steroida. Ovakav običaj ne samo da je opasan već i vrlo nedjelotvoran. Mega doze stvaraju veliki pritisak na jetru i bubrege što može dovesti do oštećenje i bolesti ovih organa. Aromatizirajući efekti i potiskivanje normalne tjelesne proizvodnje testosterona još se više ističu prilikom uzimanja prevelikih doza steroida. Vrlo je jasno da ekscesivne doze mogu narušiti zdravlje, a jeste li se zapitali da li je ova žrtva vrijedna toga? Da li rezultira bržim i boljim rastom mišića? Obično ne. Tijelo može koristiti samo određenu količinu sintetičkih steroida. Ono niti neće prepoznati ekscesivne doze, štoviše, još će ih češće pretvarati u estrogen. Jednom kada se receptor napuni,on je svoj posao obavio, a to se dešava već sa iznenađujuće malom dozom steroida. Priče da većina današnjih prvaka u bodybuildingu uzima do 50 tableta D-Bola dnevno i 2000mg Testosterona tjedno su samo to, priče.

  PREDUGI CIKLUSI: U prevelikom broju slučajeva sportaš će jednostavno ignorirati upozorenje da se steroidi ne bi smjeli uzimati bez pauze, duže od 8 do 12 tjedana. Često se dešava da uzimatelji produže cikluse i do 6 mjeseci, godinu dana, pa čak i duže. Takav je običaj također opasan i nedjelotvoran. Prolongiranim uzimanjem steroida vršite veliki pritisak na jetru i bubrege. Oštećenja najčešće nemaju simptoma sve dok ne uznapreduju. Tako su se kod pacijenata koji su uzimali anaboličke/androgene steroide duže vrijeme, vrlo često javljala oboljenja poput hepatitisa, žutice, hepatične neoplazme i oslabljenog rada bubrega. Ako to nije dovoljan razlog za skraćivanje ciklusa sa steroidima, tada bi to trebala biti činjenica da time ne postižete ništa bolje rezultate. Steroidi naime ne pokazuju više anaboličke efekte već nakon 6 tjedana. Pozitivna ravnoteža dušika, primarna korist uzimanja steroida, nestaje nakon 6 do 8 tjedana. Stoga je nastavak ciklusa nepotreban i nedjelotvoran.

  SIROMAŠNA PREHRANA: Ignoriranje uloge prehrane može oslabiti efekte steroida, a povećati nuspojave. Anabolički su steroidi najdjelotvorniji kada se uzimaju uz visokokaloričnu, visokoproteinsku prehranu. Ustvari, jedini anabolički steroid koji je poakazao anaboličke efekte uz limitirano kaloričnu prehranu je Primobolan. Tijekom ciklusasa sterioidima optimalno je konzumirati 4,000 do 7,000 kalorija dnevno. Od tog broja 60% bi trebali biti kompleksni ugljikohidrati, 20% kompletni proteini i 20% masti. Za postizanje toga cilja možda će vam trebati razni dodaci prehrani. Mnogi sportaši ne konzumiraju dovoljno hrane za poticanje steroida da djeluju, ili, ako i uzimaju dovoljno kalorija, često su to pretežno masnoće. Anabolički steroidi mogu povećati razinu kolesterola i krvni pritisak, što vrlo lako dovodi do bolesti srca. Ukoliko je sportaš ozbiljan u svojoj namjeri da uzima steroide, on mora shvatiti da je za uspješan ciklus potrebno pridržavati se i adekvatnog prehrambenog programa. Tako bi svaki sportaš trebao izbjegavati konzumiranje većih količina masnoća kako bi smanjio ili uklonio rizik razvoja bolesti srca. Istovremeno, sveukupni broj kalorija unesenih u organizam i količina proteina moraju biti dovoljno visoki kako bi potaknuli punu efektivnost konzumiranih steroida.

  NEPRAVILNO TRENIRANJE: Težinski trening mora biti intenzivan kako bi stvorio stanje katabolizma u tijelu. Steroidi su u toj situaciji najdjelotvorniji. Sportaš postiže takvo stanje redovnim, intenzivnim treninzima. Zapamtite da je težinski trening stimulans koji dopušta ćelijama skeletnih mišića da koristi anaboličke steroide. Bez potrebnog stimulansa anabolički steroidi neće primjenjivati svoje efekte. Treninzi bi trebali biti progresivni i uključivati maksimalne težine.

  NEPRAVILNI CIKLUSI: Steroidi su najdjelotvorniji i najsigurniji kada se uzimaju u ispravno sastavljenom ciklusu i kombinacijama. Otkriveno je da istovremeno uzimanje umjerenih doza dvije vrste steroida može biti prilično djelotvorno i sigurno. Testiranja također pokazuju da je, za početnu pozitivnu ravnotežu dušika koju potiču steroidi, vrlo važno povećavati doze. Pozitivna ravnoteža dušika počinje se vraćati na normalu nakon 6 do 8 tjedana uzimanja određenog steroida. Ove činjenice upućuju da bi u ciklusu doze steroida trebale varirati i da bi bilo najbolje mijenjati vrste konzumiranih steroida u intervalima ne dužim od 8 tjedana. Istraživanja jednako tako pokazuju da se količina i jačina nuspojava smanjuje ako se primjenjuje ispravan opadajući ciklus koji podrazumijeva postepeno smanjivanje doza steroida pri kraju ciklusa, kako bi se normalna tjelesna proizvodnja testosterona vratila na prvotnu razinu.. Nakon svakog ciklusa sa steroidima potrebno je napraviti pauzu prije slijedećeg. Optimalna pauza traje od 3 do 4 mjeseca, što je dovoljno da se tijelo vrati na normalu i da se eventualno oporavi od oštečenja koja su nastala tijekom ciklusa. Receptori steroida bolje obavljaju svoj posao ako je uzimatelj napravio određenu pauzu između dva ciklusa. Većina uzimatelja iskusila je da što je veća pauza između dva ciklusa, to bolje steroidi na njih djeluju.

  NEREDOVITA TESTIRANJA KRVI: Osnovne krvne pretrage potrebno je obavljati kako bi se ustanovili referentni rasponi za svaku osobu, te kako bi se provjerilo postoje li bilo kakvi problemi koji bi mogli umanjiti djelotvornost steroida. Ukoliko test ne pokaže neku nepravilnost, slijedeći bi trebalo napraviti oko 6 tjedana nakon početka ciklusa. Tijekom prvih nekoliko tjedana ciklusa, mnoga se očitanja mijenjaju ali se jednako tako i vraćaju na normalna nakon nekoliko slijedećih tjedana. Testiranje nakon 6.tog tjedna u ciklusu trebalo bi zaobići ove prvotne reakcije i dati precizniju sliku o stvarnom stanju. Ukoliko ovaj test pokaže različite nepravilnosti, možda će biti potrebno prekinuti ciklus kako bi spriječili neželjene posljedice za svoje zdravlje. Ukoliko se test pokaže urednim, slijedeći bi trebalo napraviti jedan mjesec nakon ciklusa kako biste vidjeli u kojoj vam se mjeri tijelo oporavlja od ciklusa. I napokon, prije početka slijedećeg ciklusa potrebno je napraviti još jedan test, koji bi, ukoliko je sve u redu, trebao pokazati normalna očitanja. Ovi testovi krvi mogu spriječiti brojne nuspojave koje ne pokazuju nikakve simptomesve dok ne bude kasno. Nažalost, vrlo mali broj sportaša odlazi na krvne pretrage.

  UZIMANJE POGREŠNIH VRSTA STEROIDA: Mnogi sportaši povećavaju rizik nuspojava uzimanjem pogrešnih steroida. Korištenje androgenih steroida povezano je, kako sam već napomenuo, sa ozbiljnim nuspojavama. Anadrol, Halotestin i Methyltestosterone su među najopasnijima. Ukoliko netko želi uzimati ove steroide, nikako ih ne bi smio uzimati duže od 4 do 6 tjedana zaredom. Prilikom kombiniranja steroida treba paziti da se ne uzima više od jedan visokoandrogen proizvod. Injektivni su steroidi u većini slučajeva bolji izbor, jer ne samo da omogućuju pouzdan ulazak narkotika u krvotok, nego nisu podložni „prvom prolazu“, kojim oralni steroid prolazi kroz jetru pri čemu gubi velik dio svoje snage i vrši velik pritisak na samu jetru. Većina sportaša još uvijek nisu svjesni da odlične ciljeve mogu dostići i sa niskoandrogenim steroidima, i pritom izbjeći mnoge rizike. Ciklusi koji uključuju takve steroide kao što su Deca, Primobolan, Winstrol, Anavar i/ili manje količine Dianabola pokazali su se prilično djelotvornima.

  UZIMANJE IMITATA: Ovaj podnaslov govori sam za sebe. Tisuće sportaša nesvjesno koriste ovakve steroide. Neki od tih loših steroida sadrže nečistoće koje uzrokuju infekcije, pa čak i trovanje. Drugi lažni steroidi ne sadrže nikakve aktivne sastojke, pa rezultati izostaju. Drugi imitati nose ime jednog narkotika a sadrže neki drugi, što može rezultirati time da sportaš ili sportašica uzima steroid koji uopće ne želi. Na primjer, nedavno obavljeno testiranje proizvoda nazvanog Tekući Anavar otkrilo je da on sadrži mješavinu testosterona. Mnogi su sportaši uzimali taj pripravak misleći da će ih izdefinirati prije natjecanja, dok im je on ustvari zadržavao tekućinu u mišićima i davao napuhnut izgled. Ovaj je imitat također koristilo nekoliko žena jer im je rečeno da isti nosi vrlo malo androgenih obilježja, dok je, zapravo, ovaj pripravak sadržavao upravo ono što se htjele izbjeći. Lažni steroidi potencijalna su prijetnja sportašima.

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ