Upotreba elastičnih guma u kondicijskoj pripremi

Elastčne gume ili latex bands je uobičajeni naziv za vrlo koristan i multifunkcionalan rekvizit koji je sastavni dio arsenala  svakog ozbijnijeg kondicijskog trenera.

Zbog svoje funkcionalnosti i mogućnosti upotrebe na raznim područjima razvoja motoričkih sposobnosti te vrlo lake primjene i transporta mi je osobno jedan od najkorisnijih alata koje koristim u radu sa klijentima.Izuzetno mi je drago da sam od nedavno u prilici takav rekvizit nabaviti i u Hrvatskoj pošto sam do sada bio primoran sve rekvizite nabavljati u inozemstvu, većinom iz USA.

 

Zahvaljujući ekipi iz blue-gym rijeka predstavit ću neke osnove za korištenje latex benda u radu sa sportašima i rekreativcima 

Elastična guma se nalazi u obliku prstena, ovisno o njenoj širini te snazi i elastičnosti mijenja se u upotreba.Gume imaju svoju funkciju u svim segmentima treninga.U uvodnom dijelu treninga većinom ih upotrebljavam za razvoj fleksibilnosti i mobilnosti.Izuzetno su korisne u nedostatku partnera ako nam je zadatak provesti istezanje tipa PNF metode stretchinga (proprioceptivna neuromuskulaarna facilitacija) u kojoj je potrebno izazvati kontrakciju mišića te nakon toga daljnje istezanje koristeći inverzivni miotatički refleks.Također je pogodna za istezanje i poboljšanje mobilnosti ramenog pojasa i torako-lumbarne fascije.

Gume širine od 1-3 cm su izuzetno pogodne i za aktivaciju inhibiranih mišićnih skupina poput gluteusa i donjeg dijela trapeziusa skupa sa rotacijskom manšetom ramena.

Nezaobilazne su i za jačanje "cora" u naprednim varijantama antiekstenzijskih i antirotacijskih vježbi stabilnosti.

Kod vrhunskih sportaša se koriste kao dodatni otpor za poboljšanje reaktibilosti, eksplozivnosti i brzine pokreta izvodeći razne oblike skokova i sprinteva.

Nezaobilazna u razvoju maksimalne snage gdje ispravlja i poboljšava krivulju brzine prilikom rada sa otporom (šipka) dodajući dodatno opterećenje u koncetričnoj fazi pokreta gdje bi se inaće opterećenje smanjivalo te ubrzavajući ekscentričnu fazu vježbe. 

Osim kao dodatni otpor guma služi i za smanjenje opterećenja izuzetno korisna kod rekreativaca ako nam je zadatak naučiti motorički obrazac pravilne izvedbe zgiba ili dipsa na ručama gdje guma neutralizira njihovu težinu i nedostatak snage.

Ovo je samo kratki pregled mogućnosti upotrebe latex bendova koji sam pripremio u kratkom videu .

 

 

 

 

Za nabavku latex bendova posjetite web shop na www.blue-gym/shop

 

 

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ