Hrvatski fitness gurui odgovaraju: Kako ostati fit i koji su dolazeći fitness trendovi?

grujcic miketa petersen sajko

Prvi vikend u rujnu preko 250 fitness entuzijasta, trenera grupnih programa i osobnih trenera provelo je u Vodacama gdje se već tradicionalno održava Fitness&Aerobic Camp. Na preko 35 satova, 25 vrhunskih svjetskih i regionalnih fitness instruktora, sudionike je upoznalo s novim trendovima u svijetu fitnessa, ali i malim tajnama "zanata" kojima se može znanje upotpuniti i biti u prednosti pred sve brojnijom konkurencijom.

S ciljem promicanja zdravog i kvalitetnog življenja, poticanja brige prema samom sebi kroz sportsku rekreaciju, ples i zabavu, udruga Mojo koja stoji iza ovoga projekta organizirala je najveću fitness konvenciju u regiji, a imena prezentera dovoljna su potvrda kvalitete rada.

Primjerice, prvo ime ovogodišnjeg Campa, Gil Lopes, jedan je od najpoznatijih prezentera na svijetu, tri puta je bio svjetski prvak u aerobiku i jedan je od najcjenjenijih instruktora. Iz Grčke je svoje znanje vježbačima iz cijele regije došao pokazati Panos Balatsinos, vlasnik i voditelj pet fitness centara u Ateni te jedne od najcjenjenijih fitness akademija u Grčkoj, Base Training akademije. Hrvatske snage predstavljala je plejada najjačih imena: Goran Sajko, Marija Andrijašević, Biljana Dorotić Džolić, Asja Petersen, Aleksandar Miketa, Tajana Grujčić i mnogi drugi.

Fitness&Aerobic Camp bio je i izvrsna prilika za porazgovarati s najvećim imenima hrvatske fitness scene o nadolazećim fitness trendovima, ali ih pitati i "pitanje svih pitanja" za sve rekreativne vježbače: Kako biti fit?

Pogledajte na video materijalima što su odgovorili:

http://www.fitness.com.hr/lifestyle/slobodno-vrijeme/Fitness-com-hr-Aerobic-Fitness-Camp-trendovi-video.aspx

Goran Sajko kondicijski trener i predavač na Fitnes učilištu te jedan od najiskusnijih hrvatskih fitness trenera i prezentera smatra da u ponudi programa i treninga na hrvatskom tržištu, svatko može pronaći nešto za sebe. Ipak, kako ističe Sajko, "svatko treba pronaći i svoje slabosti i disfunkcije te raditi na tome te je najbitnije - ostati zdrav."

Asja Petersen, pilates instruktorica s višegodišnjim iskustvom ističe da je ključ ostanka fit "svakodnevno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću i zdrava hrana", no Petersen ističe da i tijekom radnog dana i ubrzanog životnog ritma treba uvrstiti male fizičke aktivnosti poput istezanja i malih vježbi te da nam sve treba biti zabavno i bez stresa. Fitness industrija izlazi iz tvrdih okvira i postaje multidisciplinarna - "kombinirat će se od svega nešto", kako bi se postigli najbolji rezultati, zaključuje Petersen.

Tajana Grujčić, CrossFitt Level 1 trenerica ističe da je da bi se ostalo fit treba pronaći nešto što čovjeka zanima, te ustrajati u tome, uz pravilnu prehranu. Kako ističe Grujčić, budućnost fitnessa je zasigurno u funkcionalnom fitnessu upravo zbog današnjeg načina života koji je pretežno sjedilački, pa se tijekom treninga ispravljaju nedostaci i problemi nakupljeni u radnom danu. "Bitno je ostati zdrav i nasmijan", na kraju ističe Grujčić. 

Aleksandar Miketa, viši fizikalni terapeut, senior kettlebell instruktor i Ground Force nacionalni instruktor ističe da je potrebno pronaći metodu i trening koji čovjeku odgovara, "ciklički mijenjati stvari, biti dosljedan i konstantan". Miketa dodaje da je bitno s godinama biti sve bolji i bolji, u svim smjerovima - i unutra i vani. "Fitness industrija se počinje vraćati neki starim i starinskim pokretima, osnovnoj bazi i grčkom simbolu poimanja tjelesne i zdravstvene kulture, a tijelo je najbolji rekvizit", dodaje Miketa. 

Biljana Dorotić Džolić učiteljica joge ističe da je za ostanak i postanak biti fit "uravnotežena prehrana sa zdravim namirnicama i kombinacija sa sportom koji najviše volite". "Jedan trening ne daje sve, svakom treningu treba nešto dodati i nešto mu nedostaje pa je tajna upravo u kombiniranju", ističe Džolić koja navodi da smatra da su upravo to i trendovi u fitness industriji, spajanje više elemenata različitih treninga u nešto što je zdravo i daje čovjeku dobar osjećaj!

 

Članak uz dozvolu preuzet s portala Fitness.com.hr: http://www.fitness.com.hr/lifestyle/slobodno-vrijeme/Fitness-com-hr-Aerobic-Fitness-Camp-trendovi-video.aspx

 

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ