Rad u fitness centru ili privatnom prostoru

U fitness centru postoje dvije vrste aranžmana. Jedna je da  trener radi kao zaposlenik fitness centra za određenu mjesečnu plaću, i povremeno odradi privati trening, ukoliko postoji u ponudi centra. Kao zaposleniku u takvom aranžmanu cijena treninga se može kretati od 5-10 €. Kako broj centara i trenera svakim danom raste, tako i cijena takvog rada pada.

Pogotovo što se pojavljuju razni priučeni treneri i bodybuilderi bez ikakvog obrazovanja osim vlastitog iskustva, spremni na rad samo da pokriju troškove članarine. Na takav način još više obezvrijeđuju rad licenciranih profesionalaca koji moraju ulagati strahovit napor da bi opstali na takvom tržištu.

Za primjer navodim podatak da cijena profesionalca na zapadu koji nema ni približnu stručnu spremu, nego završen tečaj u trajanju od nekoliko tjedana, varira od 20-80 € po treningu, ovisno o asocijaciji u kojoj je certifikat položen.

Drugi način rada je isključivo privatni aranžman, gdje trener dovede klijenta u centar koji mu odgovara po lokaciji i uvjetima koje pruža. U takvom slučaju cijena treninga ovisi o dogovoru između klijenta i trenera ovisno o dogovorenim uslugama. U nekim centrima postoji dogovor sa vlasnicima da privatni trener plaća određenu naknadu za obavljanje djelatnosti, kao i mjesečnu članarinu za korištenje prostora i sprava. Također mjesečnu članarinu plaća i klijent kojeg trener dovodi. Smatram da u tom pogledu postoji puno prostora za napredak na relaciji privatni trener - vlasnik centra, budući da je to relativno nova usluga na ovim prostorima. Mnogi ne sagladavaju sve prednosti od suradnje sa trenerom kojeg centar ne plaća nego dovodi nove klijente i radi sa njima ne uzimajući vrijeme zaposlenicima centra. Moguća budućnost odnosa bi mogla bit da centar funkcionira kao menadžer (nudeći uslugu privatnog trenera) koji dovodi klijente trenerima gdje zajednički dogovaraju cijenu usluge i raspored prihoda.

Po mom mišljenju pozitivna strana rada u teretani je konkurencija. Trener je primoran maksimalno korektno i profesionalno odraditi posao da bi zadržao klijenta, jer je okružen ljudima koji rade isti posao uz ponekad puno manju cijenu.U takvim uvjetima jedini način opstanka je maksimalna profesionalnost i neprestana edukacija.
Druga prednost rada je u tome što ovisno o dnevnom rasporedu na jednom mjestu možete dogovoriti i više treninga za redom te ne gubite vrijeme na put.

 

 

Radeći na različitim lokacijama i s različitom klijentelom došao sam do zaključka da ljudi ipak najviše vole intimu i mir vlastitog doma. Takav način rada je za mnoge puno prihvatljiviji. Spremni su investirati značajna sredstva u opremanje vlastitog prostora za vježbanje da bi zadržali svoju privatnost i komociju. Rad u takvim uvjetima je u svakom slučaju puno ugodniji i za trenera te mu daje mogućnost da pokaže svoje znanje i sposobnost. 
Nedostatak takvog rada je u tome što zbog ograničenog prostora i sredstava ne postoje trenažeri kao u centrima. To je obično prostorija opremljena sa setom bučica, setom ploča od 1.25 do 10 kg, šipkom, univerzalnom klupom, strunjačom i švedskim ljestvama. Ovisno o materijalnim mogućnostima pojedinci investiraju u nabavku nekog od simulatora tipa pokretne trake, bicikla ili stepera.
U takvim uvjetima trener je dužan osigurati i određene rekvizite koje nosi sa sobom, primjerice (medicinka, gumene trake, swiss ball, manšete, itd). Upravo zbog takvih uvjeta potrebna je određena doza inventivnosti i lucidnosti u trenerovom radu. Nepravovremeno mijenjanje vježbi i obogaćivanje sadržaja može uzrokovat gubitak motivacije i volje za vježbanjem, a naposljetku i gubitak klijenta. Upravo mijenjanje lokacija treninga u toku dana može biti motivirajući faktor i za samog trenera, jer i sam prostor s vremenom može uzrokovati gubitak radnog elana te može prijeći u rutinu. Nedostatak takvog pristupa je potreba za posjedovanjem vlastitog automobila i prilagodljiv dnevni raspored, te gubljenje vremena na putovanje. Ovisno o udaljenosti trener može i formirati cijenu svojih usluga gdje ukalkulira vrijeme provedeno na treningu i potrošeno na put.

Govoreći o samoj profesiji može se utvrditi da to nije nikako samo posao nego stil života u kojem je trener promotor zdravog načina života te vrijednosti i potrebe za fizičkom aktivnošću. Da bi trener uspio u poslu potrebno je da posjeduje određena znanja, vještine i sposobnosti. Navest ću neke koje sam izdvojio prilikom intervjua sa klijentima, a koje su oni smatrali bitnima.

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ