Body max index

  

Govoreći o pretilosti kao suvremenoj bolesti zapadne civilizacije moram ustanoviti da je borba protiv te bolesti stavila ogroman zadatak pred medicinu i farmakologiju. Gledajući statistički, pretilost je postala jedan od najvećih i najozbiljnijih medicinskih i socioloških problema. Uzroci pretilosti su vrlo kompleksni i ovise o genetićkim, socijalnim, psihološkim faktorima. Upravo zbog takve kompleksnosti i liječenje je naporno i dugotrajno osobito za osobe sa kroničnim stupnjem pretilosti. Nije rijedak slučaj da u svojoj praksi tražim i pomoć psihoterapeuta. U suradnji sa njim i klijentom stvorimo okruženje koje će doprinjeti promjeni životnog stila i navika te osigurati uvjete za postizanje cilja.

Ne gledajuči estetsku komponentu pretilost nosi mnoge zdravstvene probleme kao hipertenzija, povišen kolesterol, povišeni trigliceridi itd. To su razlozi povećanog rizika od razvoja koronarnih bolesti, dijabetesa i različitih vrsta tumora, ukratko skraćenju životnog vijeka.

Jedan od pokazatelja koji upućuje na pretilost je indeks tjelesne mase BMI (body mass indeks).

Osobni trener ove podatke ne uzima zdravo za gotovo. Sportaši naročito u teškoatletskim disciplinama naveliko premašuju ove brojke, a istovremeno imaju malen postotak masti.

Prilikom određivanja jelovnika i dijete za određenu osobu trebe se znati da kalorijski minimum za odraslu žensku osobu je 1200 kcal, a 1500 kcal za mušku. Niži unos od navedenog onemogućava adekvatnu količinu svih potrebnih nutrijenata te dovodi do usporavanja metabolizma. Da bi se bolje odredile dnevne energetske potrebe mora se odrediti bazalni metabolizam te ga povećati za 10-30%.

Određivanje bazalnog metabolizma:

BM (muški) = 10x težina (kg) + 6.25 x visina (cm) - 5x godine + 5

BM (žene) = 10 x težina (kg) + 6.25 x visina (cm) - 5 x godine - 161

 

 

Klase

BMI (kg/)

Pothranjenost

< 18.5

Normalna tež.

18.5-25

Prekomjerna tež.

25-30

Pretilost I

30-35

Pretilost II

35-40

Kronična pretil.

> 40

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ